Back

Gulden kunstverk. 2022 > more

«Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere» nr. 1 og nr. 2.

Norsk tekst > more

«Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere»
(That Which Does Not Kill You, Makes You Stronger)
– Two separate works, nr. 1 and nr. 2
– Both Triptycons. Acrylic on canvas.

I mange av mine verk bringer jeg inn elementer med flere betydninger og funksjoner. I disse to arbeidene har jeg valgt å koble nesleplanten opp mot pentagrammet.
Også her forsøker jeg å visualisere motsetninger og sammenhenger rundt oss i natur, kultur og samfunnsstrukturer.

Nr. 1 – 345 x180 cm. (Triptykon).
Nr. 2 – 255 x 120 cm. (Triptykon).

Jeg har valgt å bruke nesleplanten fordi arten vokser over hele verden og er kjent som en næringsrik og helsebringende plante. Neslen er også kjent som en nyttevekst brukt til produksjon og farging av tekstiler i tusener av år. Egenskaper som blant annet har vært utnyttet i militære sammenhenger og som er noe jeg har valgt å legge vekt på.
Planten er både elsket og hatet. I kontakt med hud brenner den. Giften fra noen av artenes brennende hår kan til og med være dødelig for mennesker.

I dette verket er neslene malt mer eller mindre realistiske, truende store og høye som menn. I midten lyser konstruksjonen av pentagrammet mot betrakteren i en stikkende, fluoriserende neon-gul farge, dette i et forsøk på å visualisere og reflektere neslens brennende egenskaper. Sporene fra konstruksjonen av pentagrammet er en del av bildet, både taktilt og visuelt. Slik forsøker jeg å lede betrakteren i en retning der ulike fag som kunst, biologi, matematikk og religion kan henge sammen.

Pentagrammet (femstjernen) er et utbredt enkeltsymbol på makt som brukes i en mengde militære og politiske sammenhenger verden over, blant annet i en rekke flagg. Samtidig er pentagrammet et symbol på harmoni og skjønnhet, da dens konstruksjon er en eksakt oppdeling av det gylne snitt.

Det gylne snitt nedfeller seg overalt i naturen og universet. Selv om dette ikke er tydelig ved første øyekast er prinsippet også til stede i neslens biologiske oppbygning.

Både neslen og pentagrammet er dualistiske i det at de begge rommer og representerer «godt» og «ondt», derav verkets tittel: «Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere».

Video: 1.03 min. Process: «Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere» nr 1.

Back