Det som ikke dreper deg gjør deg sterkere

Back

To separete verk, nr. 1 og nr. 2 – Begge triptikon. Akryl på lerret.

I mange av mine verk bringer jeg inn elementer med flere betydninger og funksjoner. I disse to arbeidene har jeg valgt å koble nesleplanten opp mot pentagrammet. Slik visualiser dette verket motsetninger og sammenhenger i natur, kultur og samfunnsstrukturer rundt oss.

Jeg har valgt å bruke nesleplanten fordi arten vokser over hele verden og er kjent som en næringsrik og helsebringende plante. Samtidig er giften fra neslens brennende hår dødelig for noen arter. Neslen har også vært brukt til produksjon og farging av tekstiler i tusener av år. Egenskaper som blant annet har vært utnyttet i militære sammenhenger.

Pentagrammet (femstjernen) er et utbredt enkeltsymbol på makt som brukes i en mengde militære og politiske sammenhenger verden over, blant annet i en rekke flagg. Samtidig er pentagrammets et symbol på harmoni og skjønnhet, da dens konstruksjon er en eksakt oppdeling av det gylne snitt.

Det gylne snitt nedfeller seg overalt i naturen og universet. Selv om dette ikke er tydelig ved første øyekast, er prinsippet også tilstede i neslens biologiske oppbygning.

I dette verket er neslene malt mer eller mindre realistiske, truende store og høye som menn. I midtenlyser konstruksjonen av pentagrammet mot betrakteren i en stikkende, fluoriserende neon-gul farge for å visualisere og reflektere neslens brennende egenskaper. Sporene fra konstruksjonen av pentagrammet er en del av bildet, både taktilt og visuelt. På denne måten refererer jeg også til, og inkluderer, matematikk og biologi.

Både neslen og pentagrammet er dualistiske i det at de begge rommer og representerer «godt» og «ondt», derav verkets tittel: «Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere».

Back